Uykusuzluk (Insomnia) Belirtileri Nelerdir, Tanısı, Riski ve Tedavisi Nelerdir?

Uykusuzluk (Insomnia) Belirtileri Nelerdir, Tanısı, Riski ve Tedavisi Nelerdir?

İnsomnia Nedir?

 

Yaygın bir uyku bozukluğu olan İnsomnia, halk arasında uykusuzluk, uykuya dalmada güçlük çekmek olarak bilinir. Bir çok kişi bu problemle mücadele etmek zorunda kalır. Genellikle insomnia ile mücadele eden kişiler, uykuya dalmada güçlük çekerler, sabahları erken saatte uyanıp uykularını alamamış olmalarına rağmen tekrar uykuya dalamazlar. Uykusuzluk, sadece enerji seviyenizi ve ruh halinizi etkilemez, beraberinde sağlığınız için de birçok olumsuzluğa yol açabilir. İş performansınızı, vücut sağlığınızı, kemik ve iskelet sistemi sağlığınız hatta fiziksel ve ruhsal olarak sağlığınızı olumsuz yönde etkiler. 

 

Yeterli imkanınız olduğu halde uykuya başlamada, sürdürmede ve kaliteli uyumada süreğen olarak güçlük çekiyorsanız, uykusuzluğunuz tedavi gerektiriyor olabilir. İyi bir uyku; fiziksel, ruhsal tamir ve yenilenmemiz için gerekli bir süreçtir. Bu yenilenme sağlanmadığında fiziksel belirtilerin yanında ruhsal olarak isteksizlik, motivasyon kaybı, sinirlilik, dikkat ve bellek bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Dünyada erişkinlerin yüzde 10-13’ü, hayatlarını ileri derecede etkileyecek düzeyde uykusuzluk tanısı alıyor.

 

İnsomnia Belirtileri Nelerdir?

 

İnsomnia yani uykusuzluk rahatsızlığı çeken insanlar genellikle gün içerisinde almaları gereken uyku miktarını tamamlayamamış ve tüm gün uykusuz hissetmek zorunda kalan kişilerdir. Genellikle geceleri uykuya dalmakta zorlanır ve kesintisiz bir uyku çekemezler. Oldukça hafif bir uykuya sahip olan insomnia hastaları sabahları erken uyanıp çok uykuları olmalarına rağmen tekrar uykuya dalamazlar. Bu şikayetler genellikle insomnia hastalığından kaynaklanmaktadır. İnsomnia belirtilerini maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz;

 

  • Beklenenden önce uyanma

  • Uyku sonrasında dinç hissetmemek

  • Sinirli ve saldırgan olmak

  • Gün içerisinde yorgun ve halsiz hissetmek

  • Koordinasyon ve odaklanma güçlüğü

  • Olayları hatırlama konusunda güçlük yaşamak

  • Gün içinde uykulu hissetmek

  • Hata ve kaza sayısında artış

  • Depresyon ve anksiyete

  • Duygudurum bozuklukları

  • Hiperaktivite

 

 

Uykusuzluk ne zaman hastalık düzeyinde oluyor?


Uykusuzluk (insomnia), uyku için yeterli fırsat ve imkan olmasına rağmen, süreğen bir şekilde uykuya başlamada, sürdürmede ve kaliteli uyumada güçlük ve sonuçta gün içi işlevselliğinde bozulmalarla karakterizedir. Uyku bozukluğu ve ilişkili gün içi bulgular haftada en az üç kez ve en az üç aydır olması durumunda kronik uykusuzluk bozukluğu olarak tanımlanır. Kısa süreli insomniada ise uyku bozukluğu ve ilgili gündüz semptomları üç aydan kısa süreli olmalıdır.

 

 

Uykusuzluk Tedavisi Nasıldır? 


Uykusuzluk tedavisinde öncelikle uykusuzluğun nedenlerine kökenlerine yönelik bir araştırma yapılmalıdır. Uykusuzluk şikayeti olan hastaların bir bölümü yalnızca uyku alışkanlıklarının düzenlenmesinden önemli ölçüde yararlanırlar. İnsomni hastaları bazı kurallar konusunda nedenine bakılmaksızın bilgilendirilmeliler.

Kronik uykusuzluğa gün içinde yapılan birtakım hatalar neden olabilir. Bunlarla birlikte huzursuz bacak sendromu, gece gelen panik ataklar, uyku apsesi gibi farklı rahatsızlar da gündüz yakınmalarına sebep olabilmektedir.

 

Uykusuzluk tipine göre öncelik olarak yaşam düzenlenmeleri yapılmalı daha sonra melatonin takviyesi gibi ilaç tedavileri tercih edilmelidir. Kronik uykusuzluğa gün içinde yapılan hatalar neden olabileceği gibi uyku apnesi, huzursuz bacaklar sendromu veya gece gelen panik atak gibi farklı rahatsızlıklar da yol açabilir. Rahat kaliteli bir uyku için ilaçları tercih etmek yerine uykusuzluğa neden olan başlıca sorunun ne olduğu belirlenip buna uygun bir tedavi planlamak gerekir.

 

Ergofoam’un ihtiyaçlarınıza göre üretilmiş olan birden çok yastık modeli bulunuyor. Visco yastıklar, vücuda şekil verme yeteneği sayesinde baş, boyun ve omuz gibi bölgelerdeki basınç noktalarını azaltabilir. Bu, rahat bir uyuma pozisyonu sağlar ve uyku sırasında oluşabilecek rahatsızlıkları en aza indirir.Doğru omurga hizalaması, iyi bir uyku deneyiminin temelini oluşturur. Visco yastıklar, vücuda uyum sağlayarak omurgayı destekler ve uyku sırasında omurga sağlığını korur. Bu, ağrıların ve rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olmaktadır.

 

Size uygun olan yastık modelini seçerek uykusuz gecelerinize son verebilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken web sitemizde yer alan yastık modellerimize kısaca göz atmanızdır.

Etiketler: ortopedikyastik,viscoyastik,jelliyastik
Ağustos 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR